16 Haziran 2015 Salı

SIENA / MERYEM'İN KORUYUCU PELERİNİ






BELEDİYE BİNASINDA PAGAN ETKİLERİ


Siena, İtalya'nın Toscana bölgesinde, UNESCO'nun Dünya Kültür Mirası Listesi'ne girmiş tarihi bir kent. Bu kentin koruyucu bir pelerini var. Siena'nın tam ortasında yer alıyor. Sienalılar, kentin ana meydanı Piaza del Campo'da, farklı renklerde taşlarla oluşturulmuş dilimlerin birleştiği yarım ay şeklindeki (bazılarına göre deniz kabuğu) alanı "Meryem'in pelerini" olarak adlandırıyorlar. İnanca göre, bu pelerinin üzerinde durduğun sürece hiçbir kötülük sana yanaşamıyor. 







GÖRKEMLİ BELEDİYE BİNASI

Piaza del Campo, Siena kentinin ana meydanı. Buradaki en görkemli bina belediye binası ve yanındaki kule. İtalyancasıyla Palazzo Pubblico ve Torre del Mangia. 
Binanın tam karşısında birçok kafe var. Aradaki meydanda ise Meryem'in Pelerini. Günün her saatinde kötülüklerden arınmak için burada oturan, yatan insanlara rastlamak mümkün.



PAGAN ETKİSİ


Palazzo Pubblico'nun yapımına 1297 yılında başlanmış. Yerel hükümet binası olarak yapılmış. Gotik tarzdaki binanın alt katları taş, üst katları ise tuğla örülü.

Binanın dış görünümünde en dikkat çeken yanı tam ortasındaki güneş figürü. Bu figür bina yapıldığı sırada Pagan etkilerin hâlâ bulunduğunu gösteriyor.


ZEVKİNE DÜŞKÜN ZANGOÇ


Çan kulesi olarak kullanılan Torre del Mangia'nın inşası  ise 1325'te başlamış. Bazı kaynaklara göre 1344, bazı kaynaklara göre ise 1348'de bitirilen kulenin boyu 102 metre. Francesco ve Muccio di Rinoldi kardeşlerin yaptığı kuleye  Mangio yani "yemek" denmesinin nedeni ise ilk çan çalıcısı yani zangoçu. Asıl adı Giovanni di Balduccio. Zevkine çok düşkün. Kazancını başta yemek olmak üzere zevkleri için heba ediyor. Bu nedenle Balduccio'ya "kazancını zevkine harcayan" anlamında "magnia guadagni" lakabı veriliyor. Ve kule yüzyıllardır bu deyimin kısaltılması olan "yemek" anlamındaki "Magnia" adıyla anılıyor.

505 basamaklı kulenin tepesinde şu anda duran 6 bin 764 kilo ağırlığındaki çan 1666'dan beri kullanılıyor. 


Bayraklar, Siena, Parti, Palio, Duvar, Mimari, Bina
Palio yarışları sırasında duvarları süsleyen bayraklar
(Pixabay'dan alınmıştır.)


MAHALLE BAĞI



Siena'da 17 mahalle / semt (contrada) bulunuyor ve her mahallenin bir simgesi var. Kent halkının kendi yaşadığı mahalleye  bağlılığı ise öyle böyle değil. Yılda bir semtin ortasına upuzun masa kurup, birlikte yiyip içiyorlar. Hele bir başka semtten kız alırlarsa, bunu anlı şanlı bir düğünle hep birlikte kutluyorlar. 
Bir de yılda iki kez at yarışı düzenliyorlar: Palio di Siena. Yarışı kazanan mahallede oturanlar sevinçten, kaybedenler de üzüntüden gözyaşlarına boğuluyor. Ayrıca, dünyanın dört bir yanından gelenler Piaza del Campo'ya  bakan binaların balkonlarında, astronomik fiyatlar ödeyip sandalye kiralayarak bu heyecana ortak olduklarını da söyleyelim.

Siena'nın birer bandosu da bulunan mahalleleri adları simgelerinden alıyorlar. İşte o 17 mahalle:

Aquila: Kartal
Bruco: Tırtıl
Chiocciola: Salyangoz
Civetta: Baykuş
Drago: Ejderha
Giraffa: Zürafa
Istrice: Kirpi
Leocorno: Tekboynuz
Lupa: Dişi kurt
Nicchio: Denizkabuğu
Oca: Kaz
Onda: Dalga
Pantera: Kara Panter
Selva: Orman
Tartaruga: Tosbağa
Torre: Kule
Valdimontone (Montone): Koç


SEVİNÇ ÇEŞMESİ

Siena kurulduğunda en büyük sorunlarından biri kentin yakınlarında su kaynağı olmaması imiş. Nihayet 1342 yılında 25 kilometre ötedeki  kaynaktan, yer altından döşenen borularla kente su getirilmiş. Bu sırada bir de çeşme inşa edilmiş ve adına Gaia yani "sevinç" denilmiş. Gaia'nın kentin adandığı  Meryem Ana'yla Siena arasında köprü görevi gördüğüne de inanılıyor. Çeşme, daha sonraki yıllarda rölyef ve heykellerle bezendi.



LÜZUMİ BİLGİLER

* Dünyanın ilk bankası Banca Monte dei Paschi di Siena, adından da anlaşılacağı gibi bu şehirde kurulmuş. 1472 yılında açılan rehinci, günümüz bankalarının kökenini oluşturmuş.
* Eğer yolunuz düşerse, badem ezmesinden yapılan bisküvi Ricciarelli ve zencefilli başta olmak üzere bir çok bölgeye özel çörek denemeye değer.
* Ha bir de Sienalılarla akraba gibi bir şeyiz. Kentteki 300 kişinin DNA örnekleri Anadolu'da yaşayanlarla çok benzer çıkmış.
















Hiç yorum yok:

Yorum Gönder