28 Ocak 2018 Pazar

VERONA/YALAN VE KEMİK



YÜZYILLARDIR “YALAN SÖYLEMEYEN”İ BEKLİYOR


İtalya’nın Verona kentinin ortasındaki bir kemere asılı kemik, yüzyıllardır esrarengizliğini koruyor. Kemiğin hangi hayvana ait olduğu da ne zaman, kimin tarafından, ne amaçla asıldığı da bilinmiyor. Hâl böyle olunca rivayetler birbirini kovalıyor. Altından geçecek, hayatında hiç yalan söylememiş ilk kişinin üzerine düşeceği de anlatılıyor, İnebahtı Savaşı’ndan hatıra geldiği de.

ŞEYTANIN KABURGASI

Erbe ve Signori meydanlarını birbirine bağlayan kemer, aslında eski dönemlerde idare ve yargı binalarını birbirine bağlayan bir köprü. Böylece yönetici ve hukukçular halka karışmadan iki bina arasında dolaşabiliyor. Kemiğin kemere asılma tarihini 1500’lere kadar götürenler var. Ancak bilinen o ki 1700’lü yıllarda yapılan bir haritada burası şimdiki adıyla Arco Della Costa olarak anılıyor. Yani Kaburga Kemeri. Kimileri kemiğe “Şeytanın Kaburgası” derken kimileri ta haçlı seferlerine kadar gidip ona kutsallık yüklüyor. Kemiğini hangi hayvana ait olduğuna yönelik teoriler ise şunlar:
. Kemik Verona yakınındaki dağlardan getirilen ve tarih öncesi bir sürüngen olan Nothosaur’a (yarı balık yarı kertenkele bir canlı) ait.
. Kemik bir balinaya ait.
. Kemik Haçlıların İsrail’de kurban ettikleri bir hayvana ait.
Hangi canlıya ait olduğu bile bilinmeyen kemiğe ait bazı rivayetler ise şöyle:

PAPALAR DA KRALLAR DA YALANCI

Efsaneye göre, kemik altından geçen “ömrü boyunca hiç yalan söylememiş” ilk kişinin üzerine düşecek. Ancak altından nice papalar, krallar geçse de yüzyıllardır kemik olduğu yerde duruyor. Bu rivayete inanırsak papalar da krallar da biz de yani hepimiz yalancıyız.

İNEBAHTI HATIRASI

Rivayetlerin biri ise tarihimizle ilgili. Kemiğin, Osmanlı İmparatorluğu’nun Haçlılar’a karşı yenilgisiyle sonuçlanan 1571’deki İnebahtı (Laprento) Deniz Savaşı’ndan getirildiği anlatılıyor. Veronalı savaşçılar, kemiği asarak kentlerine bir zafer hatırası hediye etmiş.

ECZACININ REKLAMI

Kemiğin bir balinaya ait olduğu tezini savunanların rivayeti ise başka. Balina kemiğinin Ortaçağ’da iyileştirici özellikleri olduğunu anlatıp ekliyorlar: Kemiği buraya, meydanın köşesindeki eczanenin sahibi reklam amacıyla astı.

DAĞLARDAN GELEN KORUMA

Bir başka iddia ise Nothosaur’a ait kemik Verona yakınındaki Veronese dağlarında yer alan antik kentte bulunur. Kemiği bulanlar kenti koruması için onu kemerin altına asarlar.



LÜZUMİ BİLGİLER


ROMEO VE JULİET DE BURADA YAŞADI

Verona deyince akla ilk gelen bu kemik değil aslında. Kentin en çok bilinen yanı Shakespeare'in romanına konu olan aşıklar Romeo ve Juliet’in burada yaşamış olması. Verona’ya gelen on binlerce ziyaretçi her yıl Romeo ve Juliet’in evlerini geziyor. Rehberlerin verdiği bilgiye göre Juliet’in evi gerçekten Capulet ailesinin yaşadığı ev. Ancak Romeo’nun evi olarak gösterilen binada Romeo’nun yaşadığı pek o kadar kesin değil.



OPERA FESTİVALİYLE ÜNLÜ

Kentin en önemli yapılarından biri ise arenası. Roma’dakinden küçük olsa da günümüze kadar en iyi şekilde korunarak gelmiş. 22 bin kişiyi ağırlayabilen arena, yıl boyunca konserlere ev sahipliği yapıyor. Yaz aylarında düzenlenen opera festivali ise dünyaca ünlü.


KAYNAKLAR
www.atlasobscura.com
www.italiannotes.com 
www.luxeadventuretraveler.com
Not: Yazıdaki bazı renk ve punto değişiklikleri blogspot'tan kaynaklanmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder