12 Kasım 2017 Pazar

BERN/ÇOCUK YİYEN ADAM

500 YILDIR ÇUVALINDAKİ ÇOCUKLARI YİYOR

İsviçre'nin masalsı kenti Bern’in sembolü ayı. Ancak kentin ayısı kadar çeşmeleri de ünlü. Çeşmelerin sanat eseri heykelleri akıllarda iz bırakıyor. Eski şehrin meydanı Kornhausplatz’daki çeşmelerden biri ise çok dikkat çekici: Çocuk yiyen adam çeşmesi. Evet evet çeşmeyi süsleyen heykelde bir adam, çuvalından çıkardığı çocukları yiyor. Peki ama neden?

Bern İsviçre’nin Almanca konuşulan bölgesinde. Kornhousplatz’daki bu çeşmeni adı da Almanca: Kindlifresserbrunnen. Türkçesi, çocuk yiyen. Aslında çeşmeye verilen ilk isim Platzbrunnen, yani meydan çeşmesi. Ama yıllar içinde çeşmenin halk arasındaki adı “çocuk yiyen çeşmesi” oluyor. 16’ncı yüzyıldan kalma çeşme figüründeki adamın çocukları neden yediği ise tam olarak bilinmiyor. Bu konuda birçok rivayet mevcut. Çocukları korkutmak için diyen de var antisemitist anlamı olduğunu vurgulayan da…
15’inci yüzyılda yapılan ahşap çeşmenin yerine mimar Hans Gieng’in (1525 – 1562) 1545-46’da bir ogreyi* betimleyerek kireçtaşından inşa ettiği çeşmeyle ilgili rivayetler şöyle sıralanıyor.

NOEL BABANIN KÖTÜ ARKADAŞI KRAMPUS

İhtimallerden biri çocukları, Alp dağlarının halk öykülerinde yer alan canavar Krampus olduğu. Krampus hikâyeleri Hıristiyanlık öncesi Pagan döneme dayansa da geçen zaman içinde Hıristiyanlığa adapte olmuş. En çok bilinen haliyle Krampus, Noel Baba’nın (St. Nicholas) kötü arkadaşı. Rivayete göre, Noel Baba uslu çocuklara hediyeler dağıtırken, sırtında bir çuval taşıyan Krampus, yaramaz çocukları yiyor, boğuyor ve cehenneme taşıyor.






YAHUDİ ŞAPKASINA BENZİYOR

Sanat tarihçilerin bir bölümü çeşmedeki çocuk yiyen ogrenin Hıristiyan çocukları yiyen bir Yahudi olduğunu savunuyorlar. En önemli kanıtları ise ogrenin kafasındaki sivri şapkanın Yahudi şapkasıyla aynı oluşu. Encyclopaedia Judaica’da yer alan bilgilere göre, 1294’te “kan iftirası” nedeniyle Bern’deki Yahudilerin birçoğu öldürüldü, kalanlar da sürgün edildi. 1620’lerde, yani heykelin yapımının üzerinden 100 yıl bile geçmeden Yahudilerin İsviçre’ye girmesi yasaklandı. Bunları göz önüne alırsak o günler için bu ihtimali göz ardı etmek imkânsız. Yahudilerin Pesah yani Hamursuz bayramında Hıristiyan çocukların kanını hamura kattıklarına ilişkin mesnetsiz iddianın ilk ortaya çıkışı 1144’e dayanıyor.  Papaların bu suçlamayı kınamalarına rağmen antisemitizmin ilk dönemlerindeki en büyük dayanaklarından birini oluşturan “kan iftirası” nedeniyle, çoğunluğu Orta Çağ’da olmak üzere binlerce Yahudi öldürülürken, bir o kadarı da yerinden yurdundan edildiği biliniyor.

BİR ÇOCUĞUNU YİYEMEYEN CRONUS

Heykelde Yunan tanrısı Cronus'un (Kronos) betimlendiğini söyleyenler de var. Mitolojik hikâyelere göre Kronos, babası Uranüs’ün erkekliğini bir orakla yumurtalıklarını keserek yok etti. Ancak kahinler onun da kendi oğlu tarafından devrileceğini söylediler. Bu kehanetin üzerine kız kardeşi Rhea’yla evli olan Cronus, kızları Hestia Demeter, Hera ve oğulları Hades ile Poseidon’u doğar doğmaz yedi. Ancak Rhea son erkek çocuğu Zeus’u Çronus’tan saklamayı başardı. Ve kehanet gerçek oldu, Zeus babasını devirerek yer ve göklerin tanrısı oldu. Kardeşlerini de babasının karnından kurtardı. Adını antik Yunan’daki zaman anlamına gelen ve kronolojiye isim babalığı yapan Cronus, Roma mitolojisinde ise Satürn olarak adlandırılıyor. Bu adı da İngilizce Saturday yani Cumartesi’ye isim babalığı yapıyor.
Berlin'in kent girişlerinden birinde yer alan ayı heykeli







AYILAR SİZİ ‘HAM’ YAPAR

Bern üzerine çalışmalar yapan bazı uzmanlar ise heykelin yapıldığı dönemde şehirde birçok ayının yaşadığını ve birçok inin bulunduğunu söylüyorlar. Onlara göre mimar Gieng çocukları bu inler için uyarıyor: “Ayı inlerine yani ‘barengraben’lere (ayı çukuru) dikkat edin. Düşerseniz ayılar sizi ham yapar.” 
Günümüzde de kentteki Bärenpark’ta ayı görmek mümkün.  



TARAFSIZLIĞA GİDEN YOLUN KURBANLARI

Marignano Savaşı: Hans Peter Treichler: Macera İsviçre, s.132
Çeşme heykelindeki ogrenin İsviçreli Kardinal Schiner'ı ve onun ölüme götürdüğü gencecik paralı askerleri temsil ettiği de rivayetler arasında. Tarih kitapları Milano ile Fransız Krallığı arasındaki Marignano Savaşı’nda yaşamını yitiren 20 bine yakın asker olduğunu yazıyor. Schiner’ın cepheye sürdüğü çoğunluğunu işsiz çiftçilerin oğullarının oluşturduğu genç İsviçreli paralı askerler bunlar.  Savaşın ardından Fransa ile İsviçre arasında 29 Kasım 1516’da Fribourg’da imzalanan “ebedi barış” anlaşması ise İsviçre’nin bugüne kadar süren tarafsızlık ilkesinin ilk adımını oluşturuyor.

GÖLGEDE KALAN AĞABEY

Bir başka teori ise heykeldeki Ogre’nin 1191’de Bern’i kuran Duke Berchtold V’in (1160-1218) ağabeyi olduğu. Dükün gölgesinde kalan ağabeyin kentteki çocukları toplayıp yediği bir şehir efsanesi olarak bazı kitaplarda da yer alıyor.

YOKSA KARNAVAL KARAKTERİ Mİ?

En iyimser teori ise çeşmedeki motifin anne-baba sözü dinlemeyen çocukları korkutmak için yapılmış bir karnaval karakteri olduğu.

LUZUMİ BİLGİLER





Çocuk Yiyen çeşmesinin mimarı Hans Gieng’in Bern’deki çeşme heykellerinden biri de Adalet Heykeli (Lady Justice). Sağ elindeki kılıçla gücü sol elindeki teraziyle eşitliği sembolize eden tanrıçanın gözü kapalı betimlendiği bilinen ilk heykel bu. Günümüzde tanrıçanın gözlerinin bağlı olması adaletin tarafsızlığı olarak yorumlanıyor.














*Ogre: insan yiyen canlı


KAYNAKLAR
www.wikimedia.org

Not: Yazıdaki bazı renk ve punto değişiklikleri blogspot'tan kaynaklanmaktadır.

Bern Aare nehri




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder