16 Eylül 2017 Cumartesi

SİAULİAİ/HAÇLARIN DİRENİŞİ


KGB’NİN HAÇLARLA SAVAŞI






























Siauliai Litvanya’da küçük bir sanayi kenti. Ama her yıl binlerce kişi, burayı ziyaret ediyor. Çünkü bu şehirdeki Haçlar Tepesi (Hill of Crosses - Kryzių Kalnas) başta yöre halkı olmak üzere, tüm Litvanyalılar’ın Sovyet hükümetine karşı gösterdikleri direnci anlatıyor. Defalarca yerle bir edilen tepe, katı rejime ve hatta KGB’ye direnerek bugüne gelmeyi başarmış. Üzerinde irili ufaklı binlerce haç bulunan tepe, Litvanyalılar’ın hac merkezi.

İSYANCILAR ANISINA

1236’da kurulan kentin 12 kilometre kuzeyinde, başkent Riga yolu üzerindeki tepedeki ilk haçların 14. Yüzyılda Alman işgali sırasına yerleştirildiği sanılıyor. Haçlar Tepesi’nin yazılı kaynaklara girişi ise 1831 ve 1863’te çıkan iki isyanın ardından oluyor. Ölülerinin gömülmesine izin verilmeyen isyancıların yakınları, onların anısına tepeye haçlar dikiyor. Günümüzde, yabancı güçlere meydan okumanın alametifarikası olan tepenin asıl hikâyesi ise İkinci Dünya Savaşı’nda sonra başlıyor.

MİLLİYETÇİLERİN TEPESİ





1940’dan itibaren bir yandan Almanların bir yandan Rusların etkisi altında kalan Litvanya, İkinci Dünya Savaşı’nın ardından, 1944’te artık bir Sovyet cumhuriyeti idi. İşte bu dönemde Litvanya milliyetçileri için en önemli yerlerden biri oluyor Haçlar Tepesi. Rejimden memnun olmayanların  simgesi haline geliyor.





KGB'YE RAĞMEN

Tabii ki Sovyet rejimi bu gelişmelerden hiç de memnun olmuyor. Litvanyalıların diktiği haçlar kısa aralıklarla yetkililer tarafından yok ediliyor. Bu da yetmiyor, yönetim 1961, 1973 ve 1975’te sadece haçları yıkmıyor, tepeyi de iş makineleriyle dümdüz hale getiriyor. Hatta bir keresinde alana lağım dökülüyor. Tepedeki haçların ise metal olanları hurda olarak değerlendirilirken, ahşap ve beton olanlar parçalanıyor. Daha sonra  bölgeye giriş yasaklanıyor ve tepenin dört bir yanı polis tarafından kontrol ediliyor. Bu dönemde Haçlar Tepesi’ni, Sovyet ordusu ve KGB olası ziyaretçilerinden koruyor! Ancak alınan tüm önlemlere rağmen Litvanyalılar, bir tarım arazisinin ortasında yer alan tepeye neredeyse her gece yeni haçlar dikiyorlar.

PAPANIN ZİYARETİ

1985 yılında rejim tepede aldığı önlemleri azaltmaya başlıyor. Yıl 1990’a geldiğinde ise Litvanya’da bağımsızlığını ilan ediyor. Papa John Paul II'nin 7 Eylül 1993'te geldiği tepede tüm Avrupa Hıristiyanlarının kutsaması ise tepenin tüm Hıristiyan dünyasında tanınmasını sağlıyor.
Direnişin gücünü simgeleyen ve artık bölgeye yolu düşen her turistin ziyaret ettiği Haçlar Tepesi, birkaç santimetreden birkaç metreye kadar değişen büyüklükteki binlerce haçla tarihe meydan okuyor.



                                     LÜZUMİ BİLGİLER

*Tepede, bazı felaketlerin anısına dikilen haçlar da yer alıyor. Bunlardan biri 1994’te Estonya feribotunun batması sonucu 852 yolcunun ölümüyle sonuçlanan facianın anısına.
 *Tepedeki haçların sayısı tam olarak bilinmiyor. 1922’de 50, 1938’de 400’ü aşkın haç sayılmış. Rusların 1961'de 5000'den fazla haçı yok ettiği, 1975’e kadar bu sayıya 1200’e yakın haçın daha eklendiği sanılıyor. Rejim değişikliğinin hemen ardından sayım yapan Siauliai’lıların verdiği rakam ise 14 bin 387 büyük haç ve 50 santimetreden küçük 41 000 küçük haç.
 * Papanın önerisi üzerine tepein 300 metre uzağında bir manastır inşa edildi. Manastır, inzivaya çekilen Hıristiyan din adamlarına hizmet veriyor.


KAYNAKLAR
www.lcn.lt/en/bl/sventoves/kryziuk/
https://sacredsites.com
www.wikipedia.com

Not: Yazıdaki bazı renk ve punto değişiklikleri blogspot'tan kaynaklanmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder