17 Mayıs 2018 Perşembe

LUZERN / ASLAN ANITI




DÜNYANIN EN HÜZÜNLÜ TAŞ PARÇASI




Tom Sawyer'ın Maceraları’nın yazarı Mark Twain, 1890’lı yıllarda İsviçre’nin Luzern kentinde bir kaya üzerine yontulmuş “aslan” anıtını (Löwendenkmal) gördüğünde “Dünyanın en hüzünlü ve duygulandıran taş parçası- The most mournful and moving piece of stone in the world” demiş. Luzern Aslan’ı olarak da bilinen anıt, Fransız kralını koruyan İsviçreli askerlerin devrim sırasında uğradıkları kıyımı anlatıyor.


KRALIN İSVİÇRELİ MUHAFIZLARI

Fransa’da kralın güvenliği 17’nci yüzyıldan itibaren aynı Vatikan’da olduğu gibi İsviçreli paralı askerlere emanet edilmişti. 14 Temmuz 1789’da Bastille Hapishanesi’nde başlayan Fransız Devrimi sürerken, Kral XVI’ncı Louis ve ailesi  Versay Sarayı’nı terk etmek zorunda kaldı. Kraliyet ailesi Tuileries Sarayı’na taşındı. 1791 Haziran’ında kralın yurt dışına kaçmaya çalışmasıyla başlayan kriz sonucu devrimci askerler 10 ağustos 1792’de  Tuileries Sarayı'nı bastı. Saraydaki 700’ün üzerinde (Anıtta yer alan bilgiye göre 760) Fransız askerinin bir bölümü kanlı çatışmalarda bir bölümü de yakalandıktan sonra öldürüldü. Baskın, kral ve ailesinin ele geçirilmesiyle son buldu. Kralı soracak olursanız, bir süre esir tutulduktan sonra 21 Ocak 1793’te vatan hainliği ile suçlanarak giyotine vurularak öldürüldü.

İZİNLİYDİ KURTULDU

Baskın sırasında izinli olduğu için kurtulan İsviçreli muhafızlardan Karl Pfyffer von Altishofen, öldürülen silah arkadaşları için bir anıt yapılmasını önerdi ve 1818’de bu amaç için para toplamaya başladı. Anıtı Danimarkalı heykeltıraş Bertel Thorvaldsen tasarladı. Lukas Ahorn 1820-21 yıllarında taşı yonttu. Bir tepenin yamacındaki anıt, 10 metre genişliğinde 6 metre yüksekliğinde bir rölyeften oluşuyor. Küçük bir göletin yanıbaşındaki anıtın üzerinde Helvetiorum Fidei ac Virtuti (İsviçre’nin sadakati ve cesareti için) yazısı yer alıyor. Rölyefte, bir mızrak yarasından ölmekte olan aslan Fransız Monarşi sembollerinin ve İsviçre armasının yer aldığı kalkanları koruyor. Bazı kaynaklar anıtın yer aldığı kaya parçasının eski bir kumtaşı ocağının kalıntısı olduğunu yazıyorlar.

TWAIN’İN ZİYARETİ


1890’lı yıllardan itibaren bir süre Avrupa’da yaşayan ABD'li yazar Mark Twain, Luzernlilerin isteği üzerine anıtı ziyaret ettiğinde, sanat eserinden çok etkilendi. Tom Sawyer’ın yazarı, Luzern Aslanı’nı “Dünyanın en hüzünlü ve duygulandıran taş parçası” olarak betimledi.

Anıtı ziyaret edenler 2017’de kanlı baskının 225’inci yılı anısına üç parça ahşap üzerine yapılan bir dizi resmi de görebilirler.

ANITTAKİ BOŞNAK ZAMBAĞI

Anıtta İsviçreli muhafızların kralı koruduğu dönemde zaman zaman hüküm süren Bourbon Hanedanlığı’nın simgesi zambak çiçeği de yer alıyor İtalya’nın Floransa kentinin simgesi de olan zambak, Ortaçağ’da Bosna Krallığı’nın da simgesiydi. 1992-1998 yılları arasında kullanılan Bosna Hersek bayrağında da yer alan çiçeğe Boşnak zambağı diyenler de var. Fransız tarihçi Georges Duby, zambaktaki üç yaprağın Ortaçağ’daki işçi, asker ve dini sınıfı temsil ettiğini savunuyor.




LÜZUMİ BİLGİLER


Luzern Aslanı’nın heykeltraş Thomas M. Brady’nin (1849 - 1907) yaptığı bir kopyası ise ABD Atlanta’daki Oakland Mezarlığı'nda bulunuyor.
Ortaçağ yapılarıyla süslü kentin simgelerinden biri de Reuss Nehri üzerindeki tahta köprü. Üzeri kapalı, içi resimlere bezeli Chapelle (Kappelbrücke) Köprüsü, 700 yaşında.
204 metrelik köprü 1993’te yanmış ancak kısa sürede yanındaki  34 metre yüksekliğindeki su kulesi ile birlikte yeniden inşa edilmiş. Tarih kitapları, su kulesinin hazine, arşiv ve bir dönem hapishane olarak kullanıldığını anlatıyor.

KAYNAKLAR

http://humansandpigs.blogspot.com.tr

Not: Yazıdaki bazı renk ve punto değişiklikleri blogspot'tan kaynaklanmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder