22 Ağustos 2018 Çarşamba

SOFYA/CAMİYDİ MÜZE OLDU



MAHMUT PAŞA CAMİSİ'NDE 

ALTIN TERES MASKESİ


Cami olarak yapıldı, cemaati kalmayınca savaşta hastane olarak kullanıldı. Daha sonra kütüphane olarak hizmet verdi. Şimdi ise müze. Bulgaristan’ın başkenti Sofya’daki Ulusal Arkeoloji Müzesi’nde tarih öncesi dönemden başlayıp Osmanlı izlerine süren bir yolculuğa çıkabilirsiniz.

TERK EDİLDİ

Her ne kadar “Büyük Cami” olarak bilinse de asıl adı Koca Mahmut Paşa Camisi. Fatih Sultan Mehmet dönemi veziriazamlarından Mahmut Paşa tarafından yaptırılmış. Paşa’nın Rumeli Beylerbeyi olduğu dönemde başlayan inşaat yaklaşık 40 yıl sürmüş ve paşa öldükten sonra 1494 yılında bitirilebilmiş. Cami, medrese, sarnıç ve çeşmenin de bulunduğu külliye 19’uncu yüzyıla kadar Sofya’nın en görkemli binalarından biri olarak anılmış. Depremlerle zarar gören cami, Bulgaristan’daki Müslüman nüfusun azalmasının ardından kendi haline terk edilmiş.

SAVAŞTA HASTANE

1877-1878 Osmanlı Rus savaşında (93 harbi) Bulgaristan henüz Osmanlı İmparatorluğu sınırları içindeyken bina artık bir hastane. Bulgaristan’ın bağımsızlığını ilan etmesinden kısa süre sonra ise caminin yerinde bir kütüphane var. Günümüzde ise yapı, Bulgaristan Bilim Akademisi’ne bağlı Ulusal Arkeoloji Müzesi (NAIM-BAS- National Archaeologycal Institute With Museum Bulgarian Academy of Sciences) olarak hizmet veriyor. 1892’de oluşturulmaya başlanan ve 1905’te açılan müzede Milattan Önce 1600’lere tarihlenen eserlerin yer aldığı Prehistorya Salonu’ndan başlayacağınız tarihi geziyi Osmanlı İmparatorluğu’nun izlerine kadar sürdürmeniz mümkün. Trakya İmparatorluğu, Yunan ve Roma dönemlerine göz atabileceğiniz müzede Trakya ve Akdeniz’de yapılan kazılarda şimdiye kadar bulunan tek altın maske de sizi bekliyor. 

ALTIN TERES

Müzenin en değerli parçalarından biri Millattan Önce 5’inci yüzyıla tarihlenen altın maske. 2004’te Svetitsa Tümülüsü’nde bulunan 673 gram ağırlığındaki maskenin Trakya’da kurulu Odris devletinin Kralı Teres’e ait olduğu iddia ediliyor.

LÜZUMİ BİLGİLER

İDAM EDİLDİ

Annesi Sırp aristokrat bir aileden gelen babası ise Tesalya’nın son Hristiyan hükümdarı Angelos Hanedanı üyesi olan Mahmut Paşa’nın 2’nci Murat döneminde (1421-1451) esir alındığı öngörülüyor. Edirne Sarayı’nda büyüyen ve sultanın dikkatini çeken Mahmut, iyi bir eğitim aldı. Fatih Sultan Mehmet’in hizmetine verilen ve tarihimizde “Veli Mahmut Paşa” olarak da bilinen paşa, İstanbul kuşatmasına da katıldı. Rumeli Beylerbeyi oldu. Fatih döneminde iki kez veziriazamlığa getirilen Mahmut Paşa 17 Ağustos 1474’te idam edilerek öldürüldü. Tarihi kaynaklar idamın nedeni hakkında çeşitli nedenler öne sürse de birçoğu bunu Şehzade Mustafa’nın boğdurulmasıyla ilişkilendiriyor.
Fatih Eminönü’ndeki Mahmutpaşa semtine adını veren külliyeyi yaptıran paşanın bir diğer bilinen mirası ise Ankara'da Anadolu Medeniyetleri Müzesi’ne ev sahipliği yapan kendi adını taşıyan bedesten.


Milattan Sonra 2-3. yüzyıla tarihlenen bronz
Apollo heykeli

ZİYARET SAATLERİ

Müze Mayıs-Ekim arasında her gün 10.00-18.00 arasında ziyarete açık. Kasım-Nisan arasında ise Pazartesi günleri hariç 10.00-17.00 arasında hizmet veriyor. Giriş ücreti 10 leva (2018)
Adres: Saborna Sokağı, No: 2, Sofya





Altın objeler
Tunç miğfer




KAYNAKLAR


www.naim.bg

www.wikipedia.org


Not: Yazıdaki bazı renk ve punto değişiklikleri blogspot'tan kaynaklanmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder