28 Ekim 2018 Pazar

HELSİNKİ/SUOMENLİNNA



MEZARINI RUS TOPLARINDAN YAPTILAR

İsveçli mimar mühendis ve mareşal Augustin Ehresvard'ın mezarını Kral Gustav tasarladı. Mezarın üzerindeki bronz bölümler,  Ruslardan ele geçirilen toplardan yapıldı. Ehresvard’ın tahkim ettiği ve mezarının buluduğu Finlandiya’nın başkenti Helsinki’deki Suomenlinna yani Fin Kalesi, şimdi turistlerin uğrak yeri. Finlandiyalılar ise güneşli havalarda vapura atlayıp, altı adadan oluşan bölgede piknik yapmayı seviyor.

ASKER VE SANATÇI

İsveçli Mareşal Augustin Ehrensvard 25 Eylül 1710’da Barkarö'de doğdu. 16 yaşındayken topçu birliğine katıldı. Bir dönem Uppsala Üniversitesi'nde çalıştı. İki yıl, Avrupa ülkelerinde kaleleri inceledi. Paris'te resim, çizim ve gravür eğitimi aldı. 1747’de, İsveç Kralı Frederick I tarafından denizden gelecek tehlikelere karşı bir kale inşa etmekle görevlendirildi.  Ehrensvard, şimdi Finlandiya sınırları içinde kalan Helsinki’deki 6 ada üzerinde bir deniz üssü kurdu.
Augustin Ehrensvärd 1756-1766 ve 1770-1772 yılları arasında kaleyi inşa etmenin yanı sıra kale komutanlığı görevini de üstlendi. Çok yönlü kişiliği, onu burada bir Sanat Okulu açmaya da yönlendirdi. 1739’da İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi kurulduğunda buraya üye seçildi.
Mynamaki Saris Köyü’nde 4 Ekim 1772’de yaşama gözlerini yumduğunda hâlâ kaleyi genişletecek fikirler üretiyordu.
Augustin Ehrensvärd 
Augustin Ehrensvard 1772'de öldüğünde Helsinki'deki Ulrika Eleonora kilisesine gömüldü. Cenaze daha sonra Suomenlinna’daki anıt mezara taşındı. Anıt mezarı dönemin İsveç Kralı Gustav III, Augustin’in kendi gibi asker ve sanatçı olan oğlu Carl August Ehrensvard ve Jean Eric Rehn tasarladı. Finlandiya'daki İsveç yönetiminin sona ermesinden kısa süre önce tamamlanan anıt mezarın heykellerini Johan Tobias Sergel ve Nils Stenstam yaptı. Anıtta yer alan kalkan, kılıç, kask ve zincir, 1790’daki Svensksund Savaşı’nda Ruslardan kalan topların dökülmesi ile oluşturuldu.

ROMA İMPARATORLUĞU’NA GÖNDERME

Rehberler anıt mezarın üzerindeki miğferin Roma miğferlerine benzediğine dikkat çekiyor. Otuz Yıl Savaşları'nda Roma İmparatorluğu'nun neredeyse yarısını İsveç'e geçiren Kral Gustav Adolf’un kendini Roma İmparatoru ilan etmek istemesini de üzerine basarak hatırlatıyorlar.

DÜNYA MİRASI

UNESCO Dünya Mirası listesinde yer alan Suomenlinna (Fince ilk adı Viapori, İsveçliler Sveaborg diyor), Helsinki’ye giden turistlerin uğrak yeri. Tabii ki birçok kişi Ehrensvard’ın, kral tasarımı mezarını ve bir zamanlar evi olan müzeyi de ziyaret ediyor.

LÜZUMİ BİLGİLER

SUOMENLİNNA TESLİM OLDUİSVEÇ HÂKİMİYETİ SON BULDU

1748'de Rus yayılmacılığına karşı korunmak amacıyla inşasına başlanan kale, 3 Mayıs 1808'de Rusya'ya teslim oldu. Teslimiyetin sonucu 1809’daki Finlandiya işgalinin başlangıcı oldu. Finlandiya, işgalin ardından Rusya’ya bağlı özerk bir bölge olurken, Fin topraklarındaki yaklaşık 700 yıllık İsveç hâkimiyeti son buluyordu.
Kale, 1917’de SSCB’nin kurulmasının ardından bağımsızlaşan Finlandiya'nın parçası oldu. Fin İç Savaşı sırasında bazı binaları hapishaneye dönüştürülen ada geçen yıllar içinde askeri önemini kaybetti. 1973'ten bu yana siviller tarafından yönetilen Suomenlinna’da günümüzde küçük bir garnizon ve Donanma Akademisi yer alıyor. 

KAYNAKLAR

Somenlinnatour.com
Vanderkrogt.net
suomenlinna.fi
museo-opas.fi
wikipedia.com

Not: Yazıdaki bazı renk ve punto değişiklikleri blogspot'tan kaynaklanmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder