15 Aralık 2018 Cumartesi

TALLİN/ŞARKI DEVRİMİ


YÜZYILLARCA ŞARKILARLA DİRENDİLER                                                    




Estonya’nın başkenti Tallin’deki bu sahnede aynı anda 15 bin kişi şarkı söyleyebiliyor. Karşısındaki devasa yeşil alan ise 100 bin kişiyi ağırlayabiliyor. Michael Jackson’dan Madonna’ya; Metallica’dan Elton John’a dünyaca ünlü bir çok sanatçı ve müzik grubu burada sahne aldı. Kimi 50 kimi 70 bin kimi 85 bin kişiye seslendi ama yeşil alanı hiçbiri Şarkı Devrimi (The Singing Revolution) yıllarındaki kadar dolduramadı. 1987’de başlayan ve 1991’de Estonya’nın bağımsızlıyla sonuçlanan şarkı devriminde bu alan ve çevresinde 100 bini aşkın kişi hep birlikte “Vatanım” dedi. Nüfusu 1,5 milyon olan Estonya’nın tarihini anlatanlar arasında 1988 yılında burada 300 bin kişinin tek ses olduğunu iddia edenler bile var.

DİRENİŞLERİ ŞARKILARLA

Estonyalıların en çok sevdiği şeylerden biri şarkı söylemek. Vatan şarkıları, özgürlük şarkıları yüzyıllardır dillerinden düşmüyor. Başkaldırıları da devrimleri de şarkılar eşliğinde.  Estonyalılar, 13’üncü yüzyılda Almanlar’a, 18’inci yüzyılda Rus Çarı Büyük (Deli) Petro'nun işgâl ordusuna karşı şarkı söylediler.
Şarkı Devrimi sonrası tüm dünyada ünlenen Şarkı Festivalleri ülkenin Rus İmparatorluğu işgalinde olduğu 1869’a dayanıyor. Johann Voldemar Jannsen’in öncülüğünde Tartu’da gerçekleşen ilk şarkı festivali, birçok Estonyalı için ulusal uyanışın kıvılcımı. Öyle ki 1950’lerde Sovyet döneminde Rus yetkililer festivali yasaklamak zorunda kalmış.

YENİ SAHNE

Festival daha sonra Tallin’e taşındı. 1928’de için Karl Burman’ın tasarladığı sahne, SSCB (Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği) işgâlinin hüküm sürdüğü sırada yenilendi. Estonya Sovyet Cumhuriyeti’nin 20’nci yılı anısına 1959’da yapımına başlan yeni sahnenin mimarları Henno SepmannAlar Kotli ve Endel Paalmann. Sahne, 1960 yılındaki 15’inci Şarkı Festivali’yle açıldı. Sahnenin yanında 42 metrelik bir yangın kulesi yapıldı. 2010 yılında yenilenen ve festival zamanlarından rengarenk ışıklandırılan kuleden hafta içi 09.00-16.00 saatleri arasında kenti seyretmek mümkün.

RUS ASKERLERİNİN KARŞISINDA

1969’da şarkı festivalinin yüzüncü yıldönümü nedeniyle bir araya gelen yüzlerce müzisyen ve yüz bine yakın dinleyici hep birlikte “Vatanım, mutluluğum ve sevincim” (Mu isamaa, mu õnn ja rõõm) dediğinde ülkedeki SSCB askerleri zor kullanmayı düşündü. Ancak bu kadar kalabalık bir kitlenin gönül bağı karşısında hiçbir şey yapamadılar. Tallin Şarkı Festivali Alanı (Tallinn Song Festivale Ground) defalarca “Vatanım” diyenlerin sesi yankılandı.

1988’DE GLASNOST ROCK

26-28 Ağustos 1988’de festival alanında, daha sonra Glasnost Rock olarak anılacak “Rock of Summer” etkinliği düzenlendi. Estonya Barış Komitesi’nin düzenlediği etkinliğe üç günde 190 bin kişi katıldı. Takvimler 11 Eylül 1988’i gösterdiğinde alanda en az 130 bin kişi vardı. Tartışmalı bazı kaynaklara göre isealanda 300 bin kişi bulunuyordu. Sanatçılar ve katılımcılar Sovyet döneminin yasakladığı ulusal şarkıları yine seslendirdiler ve yine “Vatanım” dediler. Talin’den yükselen sesi bütün dünya duydu. Şarkı Devrimi başlamıştı. İlk ayak sesleri 1987’de çevre kirliliği yaratacak fosfat madeni açılmasına karşı söylenen şarkılarla başlayan devrim bağımsızlığa kadar ezgilerle sürdü. 1991’de Rusya’nın çökmesiyle bağımsızlıklarını ilan eden Estonya’daki son Rus askerleri 1994’de ülkelerine döndü. Ülke artık tam bağımsızdı. Estonya 29 Mart 2004’te NATO’ya, 1 Mayıs 2004’de Avrupa Birliği’ne kabul edildi.

LÜZUMİ BİLGİLER

* FESTİVALE BAKIYOR  2004 yılında festival alanının girişine, Sovyet döneminde de Şarkı Devrimi’nde de eserleriyle milliyetçi bir çizgi çizen besteci Gustav Ernesaks’ın (12 Aralık 1908-24 Ocak 1993) anıtı yapıldı. Anıtın mimarları Ekke Väli ve Vello Lillemets.
Lydia Koidula'nın’in yazdığı “Vatanım, mutluluğum ve sevincim” birkaç kez bestelendi. Bunlardan biri de Ernesaks’ın bestesiydi. Ernesaks, Sovyet döneminde kullanılan milli marşında bestecisiydi. Koidula’nın şiiri şimdi, Friedrich Pacius ’un Finlandiya’da milli marş olarak kabul edilen bestesi eşliğinde ülkenin milli marşı.
* BALTIK ZİNCİRİ Estonya’yla birlikte diğer Baltık ülkeleri Litvanya ve Letonya’da bağımsızlık hareketleri başlamıştı. 23 Ağustos 1989’da üç ülkeden 2 milyonu aşkın kişi Tallin’den Litvanya’nın başkenti Vilnius’a 600 kilometre boyunca el ele tutuşarak üç ülkeyi birleştirdiler. Hiçbir taşkınlığın yaşanmadığı “Baltık Zinciri” bu ülkelerin bağımsızlık tarihindeki barışçıl eylemlerden biri olarak yerini aldı.
* 2019’da 6-7 Temmuz’da yapılacak Talin Şarkı Festivali’nin biletleri, yeni yılın ilk günlerinde satışa çıkacak.
* Estonya'nın başkenti Tallin tarihi kent merkeziyle her yıl binlerce turisti ağırlıyor.
















KAYNAKLAR
wikipedia
lauluvaljak.ee
2019.laulupidu.ee

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder