6 Şubat 2019 Çarşamba

KİEV/İKİNCİ DÜNYA SAVAŞI MÜZESİ

 CAN ACITAN BİR MÜZE


Bir çocuğun kazağı, ayakkabıları ve kelepçesi
Ukrayna’nın başkenti Kiev’deki İkinci Dünya Savaşı Müzesi, Nazi soykırımını en iyi anlatan müzelerden biri. Burası gezdikçe insanın canını acıtan bir yer… 400 bine yakın objeye sahip müzede sergi salonları sürekli geliştirilirken anılar taze tutuluyor. Müze pazartesi günleri hariç 10.00-17.00 saatleri arasında ziyarete açık.




Naziler'in kullandığı giyotin

SAVAŞ YOLU’NDA YÜRÜRKEN

İkinci Dünya Savaşı Müzesi, Kiev’in Dinyeper Nehri’ne bakan bir tepesinin üzerinde yer alan 102 metrelik Anavatan heykelinin hemen altında yer alıyor. Müzeye girişte Ukrayna’da 2014’ten beri süren Rus savaşını anlatan “Ateş Hattı’nda” sergisiyle karşılaşıyorsunuz. Sonrasında ise İkinci Dünya Savaşı’nı anlatan 16 salonu birbirine bağlayan Savaş Yolu’nda yürümeye başlıyorsunuz.
Toplam 5 bin metrekarelik alandaki salonları gezerken duvara yansıyan filmlere göz gezdirerek ya da telsiz sesi , denizaltı sesi ve benzerlerini duyarak, savaş günlerini daha da çok hissediyorsunuz.

kemik öğütme makinesi
SAVAŞA LANET

En etkileyici bölümlerde ise Hitler döneminin işkence aletleri var. Çocuklara takılan kelepçeler, insan saçlarından yapılan bir yastık, giyotin (Polonya'nın Wroclaw kentindeki Gestapo cezaevinden getirilmiş) ve gübre yapılmak üzere insan kemiklerinin öğütüldüğü aleti (Lviv'deki Yanivsky Toplama Kampı'ndan getirilmiş) gördüğünüzde savaşa onlarca kez lanet ediyorsunuz.
Ukrayna askerlerinin savaştaki kahramanlıkları, kişisel eşyaları ve birçok madalya da müzede sergilenenler arasında.

CENAZE YEMEĞİ MASASI


Savaş Yolu’ndaki Hafıza Salonu ise savaşta yaşamını yitiren insanlar ve yakınlarını konu alıyor. Ailelerin savaş önce ve savaş sonrası fotoğraflarını görebileceğiniz salonda ölenler anısına temsili bir cenaze yemeği masası da var.
Son salon olan Şeref Salonu’nda ise 12 bin savaş kahramanının adı var. Salonun tavanı ise o dönemde SSCB’nin en büyük madalyasının büyük bir benzeri süslüyor.

Tavandaki madalya

madalyanın orijinali
İnsan derisinden yapıldığı belirtilen bir çift eldiven
1946’DAN 1981’E

1946 Nisan’ında düzenlenen savaşa ilişkin sergi sırasında güdeme gelen müze 1974’de açılmış. 1981’de SSCB lideri Leonid Brejnev'in katıldığı törenle şimdi bulunduğu komplekste hizmet vermeye başlamış. 1996’da ise “ulusal müze” statüsünü kazanmış. 


ANAVATAN “RODİNA MAT” ANITI

Modern Kiev'in en önemli yapılarından "Anavatan" anıtını Heykeltıraş Vasily Borodai tasarlamış. Bir elinde kalkan, bir elinde kılıç olan bir kadını tasvir eden heykel 62 metre yüksekliğinde. Ancak sunak da eklendiğinde toplam yükseklik 102 metreyi buluyor. Yaklaşık 500 ton ağırlığındaki çelik anıt, Elektrik Kaynak Enstitüsü tarafından geliştirilen özel kaynak yöntemiyle yapılmış. Heykelin elindeki kalkan 12x8 metre boyutunda. Kılıç ise 16 metre. Rehberlerin verdiği bilgiye göre ilk tasarımda kılıç daha da uzunmuş. Ancak bu haliyle karşı tepedeki
Peçerska Manastırı’nın boyunu geçince kısaltılmış. Ukraynalılar, şehirde hiçbir yapının manastırın boyunu geçemeyeceğini söylüyorlar. Heykelin seyir terasından Kiev panoraması izlemek mümkün.




MÜZENİN BAHÇESİ

Anıt müze ve bahçesindeki objelerin yer aldığı kompleksin alanı 11 hektarın üzerinde. Müzeye giden yolda SSCB dönemi sanatını yansıtan dev heykeller, tanklar, uçaklar ve çoklu roketatar "Katyuşa"yı görmek mümkün.  

LÜZUMİ BİLGİLER

10 MİLYONA YAKIN İNSAN KAYBI

Savaş döneminde Sovyet Silahlı Kuvvetleri personelinin yüzde 23'ünü Ukraynalı askerler oluştururken, çeşitli kaynaklar ülkedeki toplam insan kaybının 4 milyonu aşkını sivil olmak üzere (100 bin civarında Yahudi) 8 ile 10 milyon arasında olduğunu yazıyor. Ukrayna kaynakları, SSCB’nin İkinci Dünya Savaşı’ndaki kayıplarının yüzde 42’sinin Ukraynalı olduğunu belirtiyor.











KAYNAKLAR
warmuseum.kiev.ua
wikipedia


Not: Yazıdaki bazı renk ve punto değişiklikleri blogspot'tan kaynaklanmaktadır.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder