9 Ekim 2014 Perşembe

PRESPA/GÖLLERİN AŞKI

GÖLDEN GÖLE

GÖLDEN NEHİRE

NEHİRDEN DENİZE



Prespa Gölü (azimage.com'dan alınmıştır.)


Makedonya'daki Prespa Gölü'nün suyu bir başka göle, oradan doğan bir nehir yardımıyla da denize uzanıyor. Suyun bu yolculuğuna dair iki göle ait bir aşk hikâyesi bile var.



ÜÇ ÜLKE BİR GÖL


Prespa gölü 853 metre yükseklikte. Balkanlar’daki en yüksek tektonik göllerden. Gölün sahilini üç ülke paylaşıyor. En büyük parça, 190 kilometrekare ile Makedonya sınırları içinde. Gölün 84.8 kilometrekaresi Arnavutluk, 38,8 kilometrekaresi ise Yunanistan'a ait. Göl kıyılarında 104'ü su kuşu olmak üzere 200 çeşit su yaşıyor. Bunlardan üçü Avrupa'da küresel tehlike altındaki türleri sıralayan Avrupa Kırmızı Listesi'de, 62'si ise Bern Sözleşmesi'ne göre korunması gereken türler arasında. Ortasındaki adada ise asırlık ardıç ağaçları ve endemik bitkilerle, bir çok hayvan bulunuyor. Adada yerleşim yok ama deniz taşıtlarıyla ulaşıp gezmek mümkün. Bu seviyesi azaldığında daha aşağılardaki eski yerleşimi görmek mümkün. Kalıntılar, 11-12'nci yüzıllara ait.

Ohrid Gölü

İKİ ÜLKE BİR GÖL


Makedon turizminin önde gelen illerinden Ohrid'e ismini veren göl, Prespa'ya 10 kilometre kadar uzaklıkta. Ohrid deyince önce akla turizm gelse de bu göl, dünyadaki en eski üç gölden biri. Diğerleri ise Rusya'daki Baykal Gölü ile Peru'daki Titikaka Gölü. Hal böyle olunca, Ohrid aynı zamanda Balkanlar'ın en eski gölü unvanını da alıyor. Ayrıca Ohrid, Balkanlar'ın en derin göllerinden biri. Denizden yüksekliği ise 698 metre.
Ohrid'in kıyılarını ise iki ülke paylaşıyor. Gölün bir yanı Makedonya, öte yanı Arnavutluk toprağı. Gölün Makedonya kıyısında Ohrid ve Struga, Arnavutluk kıyısında ise Pogradec şehirleri yer alıyor. 693 kilometre sahil bandı bulunan 358 kilometrekarelik gölün, 118 kilometrekaresi Arnavutluk'a 240 kilometrekaresi Makedonya'ya ait.
Burada da Prespa gibi 200 çeşit kuş ve endemik bitkiler bulmak mümkün. Bir de pullarından inci örülen benekli alabalıkları var.

Kara Drin'in başlangıç noktası


İKİ GÖLÜ BİRLEŞTİREN SULAR


Birbirlerinden 10 kilometre uzakta kalan bu iki gölü sular birleştiriyor. Bu birleşmeye yönelik efsaneler de var. Birine göre 150 metre yüksekte olan Prespa, Ohrid'e aşık. Ama ona kavuşması imkânsız. Bu aşkın acısını yakından izleyen Galiçiça (Galiçya) Dağları çareyi buluyor. Bedeninin derinliklerinde kanallar açarak, Prespa'nın suyunu Ohrid'e kavuşturuyor. Diğer efsanede ise Ohrid, Prespa'nın yavrusu. Onu beslemek için yanıp tutuşuyor ve son tabii ki dağlar sayesinde yine aynı. Rivayetler bunlar ama gerçek şu ki Prespa'nın suları, yeraltı kanalları aracılığıyla Ohrid'i besliyor. Ohrid'in sularının yüzde 20'sinden fazlası Prespa'dan geliyor. Ve dağları delen Prespa, aşkı Ohrid'in her daim genç kalmasını sağlıyor.

Yaz aylarında Kara Drin'de serinliyorlar.

GÖLDEN ÇIKAN IRMAK


Ohrid'in Struga kenti sahilinde ise bir nehir doğuyor. Kara Drin nehri. Nehir Struga'nın tam ortasından geçip, şehri ikiye bölüyor. Günümüzde, gölün su seviyesini korumak için doğduğu yerde kapaklar var. Kara Drin yaklaşık 50 kilometre sonra Makedonya topraklarını terk edip, Arnavutluk topraklarına giriyor. Bu ülkede, Debre şehrinin kenarından geçip Kuks'ta Ak Drin'le birleşiyor. İki nehir birleşince adı Drin oluyor. Drin Arnavutluk'un en uzun ırmağı. Ak ve Kara Drin'in birleşiminden sonra 160 kilometre yok katedip, Adriyatik'e varıyor. Böylece Galiçiça Dağları'ndaki gölden gelen sular, kilometreler katedip, Akdeniz'le buluşuyor.


Göl ile nehirin birleştiği yerde keyif 



LÜZUMİ BİLGİLER



    * Aslında Prespa adında iki göl var. Büyük ve Küçük Prespa gölleri. Ancak Büyük Prespa, sadece Prespa adıyla anılıyor.

    * Prespa, Ohrid ve arasındaki dağlar, Makedonya'daki dört büyük milli parktan birini oluşturuyor. Galiçiça Milli Parkı. 

    * Drin, üzerine kurulu üç barajla Arnavutluk'un elektrik ihtiyacının büyük bölümünü sağlıyor. 

    * Arnavutluk'un en büyük gölü de nehir üzerine kurulu 73 kilometrekarelik Fierza Gölü.





















Hiç yorum yok:

Yorum Gönder