21 Ekim 2015 Çarşamba

KOTOR/MERYEM'E ADANAN ADA


TAŞ ATA ATA ADA OLUR


Damlaya damlaya göl olur mu bilinmez ama taş ata ata ada olur. Herkes Karadağ'da 'lüks'e adanmış Sveti Stefan adasına baka dursun az ilerde Hırvatistan sınırları içinde bir minicik bir ada daha var. Çok daha mütevazı bir ada. Üzerinde sadece bir kilise ve küçük bir hediyelik eşya dükkânı var. Kotor Körfezi'ndeki ada Meryem'e adanmış. Ama daha ilginci bu adanın taş taş üstüne konarak oluşturulma hikâyesi.

NESİLLER BOYU TAŞIDILAR

By Sinica Minic
Rivayet o ki Orta Çağ'da Katolik denizciler, kıyıya yakın bir yerde Hz. Meryem ve çocuk İsa'nın bir resmini yani bir ikona bulurlar. Bir başka hikâyeye göre ise bu bir haçtır. Bu kutsal emaneti alıp, karaya çıkar ve kiliselerine götürürler. Ertesi gün ne görsünler. Kutsal emanet kilisede değil bir gün önce aldıkları yerde denizin tam üstünde. Yeniden kiliseye götürürler, o yine denize döner. Birkaç gün art arda aynı şeyi yaşayınca bu noktanın kutsallığına inanılır. Başta balıkçılar olmak üzere bölge halkı oraya bir kilise inşa edilmesine karar verir. Ama nasıl? Suyun üzerine nasıl bir ada kurulur ki.... Yılmazlar, her balıkçı, her sefer dönüşünde adaya karadan taşıdığı taşları atar. Kıyıdakiler de zaman zaman sandallara binip aynı noktaya taş taşırlar. Aradan nesiller geçer. Taşlar artık suyun üzerindedir. Burada oluşan kayalık kara parçasının üzerine bir kilise inşa etmeye gelmiştir sıra. Kilise yapılır ve Hz. Meryem'e adanır. “Kutsal Anne” artık burada, balıkçıları ve tüm denizcileri korumaktadır. 

HER 22 TEMMUZ'DAN YENİDEN

Karadağlılar Gospa od Skrpjela diyor adaya, İngilizcesi

Church our Lady of the Rocks, İtalyancası ise Chiesa della Madonna dello Scarpello (Adadaki kilise Roma Katolik Kilisesi'ne bağlı). Günümüzde, her 22 Temmuz'da yerel halk gün batımında sandallara binip, adanın çevresine taş atarak, geçmişi yâd ediyor. Bu törene fašinada deniyor.

BATAN GEMİDEN Mİ?

Rivayeti bir yana bırakıp gerçekleri arayanlar ise ikona ya da haçın batan bir gemiye ait olduğunu düşünüyorlar. Adacıkta insan eli olduğunu kimse yok saymıyor ama kökeninde kayalar ve batık gemiler olduğu sanılıyor. İlk kilise 1452'de inşa edilmiş, 1632'de Roma Katolikleri tarafından satın alınmış, 1722'de ise bazı eklemeler yapılmış.



LÜZUMİ BİLGİLER

SAÇLARIYLA İŞLEDİ

* Kilisede bir çok değerli tablo bulunuyor. Bunların en ilginci ise bir goblen işlee Janita Kunic tarafnıdan altın ve gümüş ipliklere işlenmiş bir goblen. Denize açılan eşini 25 yıl goblen işleyerek beklemiş Janita ve gözleri görmez olmuş. Goblenin en değerli bölümü ise kadının saçlarıyla işlediği yerler.
* Limandan 15 dakikalık tekne yolculuğuyla ulaşılan adadaki kilisede balıkçıların bağışladığı 2.500'ü aşkın adak tableti de bulunuyor.
* Barok sanatçı Tripo Kokolja'nın 68 eseri de burada. 
Jet sosyete için tatil önerileri arasında yer alan Hırvatistan'daki karayla bağlantısı kurulmuş Sv. Stefan adası
şimdilerde özel bir şirkete kiraladığı için özel izinle gezilebiliyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder