15 Mayıs 2016 Pazar

AMALFİ KIYILARI/YÜRÜYÜŞ ROTASINDAKİ MUCİZE

KARTAL YUVASINDAKİ MUCİZELER KİLİSESİ


Fotoğraf: www.positano.com 



Amallfi Sahilleri’nde yer alan Maiori’deki Il Santuario dell’Avvocata denizden 1047 metre yükseklikteki bir dağda. Burası Mucizeler Kilisesi olarak biliniyor. Anlatılan o ki kilisenin kuruluşuna da bir mucize neden olmuş. Denizden de karadan da kartal yuvası gibi görünen kilisenin hikâyesi genç bir çobanla başlıyor, Papa Jean Paul II'nin kiliseyi ziyaretiyle sürüyor. Kayalıkların tepesindeki kilise, yürüyüşçüler için de zorlu ve bir o kadar güzel parkurlardan biri.


CİNNAMO’NUN RÜYASI

Kilisenin yoldan görünüşü
Mucizeler Kilisesi’nin kuruluşuyla ilgili çeşitli rivayetler var. Ancak bunların içinde en çok anlatılan ve Il Santuario dell’Avvocata’nın resmi web sitesinde yer alan hikâye çoban Gabriele Cinnamo’nun hikâyesi. Buna göre 1470 Kasım’ında (1485 diyenler de var) İtalya Campania bölgesi Salerno iline bağlı Maiori’de yaşayan çoban Gabriele Cinnamo, koyunlarını otlattığı güvercinlerle çevrili dik kayalığa tırmanmak ister ama beceremez. Ertesi gün yanına bir merdiven ve çalıları temizlemek için bir balta alarak kayalığa gider. Çalıları temizlediğinde güzel ve geniş bir mağara bulur ve evine döner. Cinnamo gece uyurken, rüyasında Hz. Meryem’i görür. Meryem, ondan çobanlığı bırakarak, kayalığın üzerine bir şapel kurmasını ister. Bu durumda Meryem, onun ve bölgenin koruyucu olacaktır. Cinnamo uyandığında rüyasını hatırlar ve mağarayı incelemeye karar verir. Sürüsünü de alarak bir kaç günlüğüne mağara çevresinde konaklamaya gider. Mağarada, Meryem’in de rüyasında söz ettiği gizemli ışığı görür.


ŞAPELDEN** KİLİSEYE

Fotoğraf:www.avocatella.it
Bunun üzerine sürünü bırakır ve yardım toplayarak, “Avvocata-savunucu” adını verdiği şapeli inşa eder. Bir orman yangınının sönmesi bu şapelin mucizesi olarak görülür. Artık herkes Meryem’in koruyucu kanatları altında olduğuna inanmaya başlar. Böyle olunca da şapel bir çan kulesi ile hacıların rahatlığı için birkaç odayla büyütülür. Artık tam anlamıyla bir kilisedir. 1508’de odalar genişletilir. 1509’da kiliseye yerleştirilen küçük bir Meryem heykeli, “denizcilerin koruyucusu” olarak kabul edilir. Kilisenin mucizeler yarattığına ilişkin inanış daha da güçlenir. Bu tarihten sonra bir çok kişi burada inzivaya çekilir. 1687’de kilise mermer ve değerli eşyalarla süslenir, 8 Eylül 1720’de kutsanır. Papa Jean Paul II 21 Ocak 1981’de kiliseyi ziyaret eder. “Denizcilerin koruyucusu” Meryem ve İsa heykeli ise Vatikan’da onarılır, üzerine bir taç yerleştirildikten sonra 3 Nisan 2002’de, dünyanın dört bir yanından gelen 50 bin kişinin katıldığı törenle Papa Jean Paul II tarafından kutsanır.


YÜRÜYÜŞ PARKURU

Dell’Avvocata katolikler için hac yeri, yürüyüşçüler için ise keyifli bir parkur. 827 metre yükseklikteki kiliseye tırmanış yolu yaklaşık 16 kilometre. Tepeye inip çıkmak molalarla 8-9 saati buluyor. Amalfi Sahilleri’nin muhteşem manzarasına bakarak süren yürüyüş, bir süre kıyıya paralel sürüyor ancak daha sonra kestane ağaçlarıyla kaplı sık bir ormanı aşmanız gerekiyor. Yolun yarısından sonra tatlı su kaynağı bulmak mümkün. Daha kısa ama daha dik bir rotadan kiliseye ulaşma olanağı da var. Bu yürüyüşün sonunda kilisenin yanı sıra bir merdivenle Cinnamo’nun mağarasını görmek de mümkün.

Amalfi Sahili


LÜZUMİ BİLGİLER

* Amalfi Sahilleri, adını İtalya’nın Campania Bölgesi’ndeki Salerno kentine bağlı yerleşim birimi Amalfi'den alıyor. Bölgedeki, diğer başlıca yerleşim merkezleri Sorrento, Positano ve Ravello. Amalfi Sahilleri’nin tam karşısında ise Capri Adası bulunuyor. Adaya teknelerle ulaşmak mümkün.
* Napoli’den Amalfi’ye doğru yol alırsanız, doyumsuz manzarayı seyretmek için bulunduğunuz aracın sağ tarafındaki koltukları tercih edin.
* Buralarda gezerken el yapımı limonlu makarna, “viagra” olarak tanıtılan acı biber ve makarna sosları için önerilen çeşitli sebze kuruları satın alabilirsiniz. El yapımı limon sabunlarını da atlamayın.


** Şapel: Küçük kilise ya da büyük kiliselerin içinde bir azizin adına ayrılmış küçük ibadet yerine verilen ad.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder