8 Ağustos 2016 Pazartesi

HOLLANDA'NIN PİSA'SI

2 METRE EĞİM 9 TONLUK ÇAN




Dünyanın tek eğik binasının Pisa Kulesi olmadığı malum. Ancak Hollanda'daki bu kule hem eğik hem de 9 tonluk bir çanı var.

Delft, Hollanda'nın Rotterdam ve Lahey kentleri arasında yer alıyor. Kanallar arasındaki, 100 bin nüfuslu kentin en göze çarpan mimari yapıları Eski ve Yeni kiliseler. Eski Kilise 1200'lerden kalma. Yeni Kilise de pek yeni sayılmaz. Yapımına 1500'lü yılların sonunda başlanmış.

YIKMA KARARI

Eski Kilise (Oude Kerk), 1050 yılında inşa edilmiş küçük, taş kilisenin üzerine, 1246'da yapılmış. Gotik tarzdaki kilise Aziz Bartholomew'e adanmış. Eski Kilise'nin en göz alıcı yanı, aynı İtaya'daki Pisa Kulesi gibi eğik duran çan kulesi. 1325-1350 yılları arasında inşa edilen 75 metrelik kule, günümüzde 2 metre eğimle duruyor. Eğimin nedeni yapımı sırasında önündeki kanaldaki suyun yönlendirilmesi. Kule yapımında eğrilmeye başladığı için temelinde gerekli önlemler alınmış, yapı ağır taşlarla stabilize edilmiş. Yine de Delft halkı kulenin yıkılmasından korktuğu günler olmuş. 1843'te Belediye Meclisi kulenin yıkılmasına karar vermiş. Neyse ki halkın protestolarıyla bu karardan geri adım atılmış ve kule bugünlere gelebilmiş.
http://oudeennieuwekerkdelft.nl

BARDAKLARI TİTRETİYOR

Kilisenin içinde 9 tonluk bir çan var. 2,3 metrelik çan (Trinity Bell), Hollanda'daki çanlar arasında en yüksek ses çıkaranlardan biri. Öylesine bir titreşim yaratıyor ki kentteki evlerin dolaplarında, bardaklar başta olmak üzere ne varsa titremeye başlıyor. Bu nedenle çok nadir çalınıyor. Kraliyet ailesinden birinin ölümü ya da acil duyuru gereken durumlar gibi...

YANGINLAR PEŞİNİ BIRAKMADI

Eski Kilise ve kulesi yapımından günümüze, defalarca onarım gördü. Ve ne yazık ki bu onarımların büyük bölümü yangınlar nedeniyle oldu.

* 1536 yılının 3 Mayıs gecesi, yıldırımdan çıktığı düşünülen yangın Yeni Kilise'yi neredeyse yok etti, Eski Kilise'de kötü durumdaydı. Yangın bittiğinde kentteki evlerin yarısı da kül olmuştu. Eski Kilise, o yıl ilk büyük restorasyonu gördü.
* 12 Ekim 1654'te yakınlardaki bir barut deposundaki patlama, 500'den fazla evi yıkarken Eski ve Yeni kiliselerin camlarını ve vitraylarını da yok etmişti. Tabii yeni bir onarım gerekti. Eski Kilise'de şu anda bulunan 26 vitray ise 20. yüzyıl eseri. Her birinin bir hikâye anlattığı vitraylar, Joep Nicolas imzalı.
* 1921'deki büyük yangın sonrası ise kilise 3 yıl ziyarete kapatıdı. 1949, 1961, 1997 ve 2000 yıllarında da kilisede restorasyon çalışmaları vardı.

MİKROSKOBUN MUCİDİ

Mikroskopun mucidi Antonie van Leeuwenhoek (1632-1723) ile Ressam Johannes Vermeer (1632-1675) gibi birçok ünlünün mezarı da kilisenin içinde.
Yeni Kilise

LÜZUMİ BİLGİLER

* Nieuwe Kerk yani Yeni Kilise'de birçok Hollanda kraliyet ailesi mensubunun mezar yer alıyor. Mezarların her birinin üzeri 5 tonluk taşlarla örtülü.
* Beyaz üzerine Delft Blue denilen maviyle desenlenmiş, porselenleriyle ünlü.
* Delft Teknik Üniversitesi'nin (Technische Universiteit Delft) 2500 öğretim görevlisi, 14 bin öğrencisi var.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder