12 Kasım 2019 Salı

TAYLAND/UZUN BOYUNLU KADINLAR


ZÜRAFA KADINLAR TURİZMİN HİZMETİNDE

Onlar vatansız mülteciler… Dağ köylerinden gelip benzeri alanlarda oluşturulan kamplarda kalıyorlar. Sağlık hizmetlerinden faydalanamıyorlar, çocukları okula kabul edilmiyor. Ama gel gör ki konu turizme gelince birden akan sular duruyor. Kadınlarının boyunlarında kilolarca ağırlık tutan parıltılı halkalar turizmin gözdesi oluveriyor ve onlar, oluşturulan köylerde para karşılığı kameralara gülümsüyor. Onlar, “zürafa kadınlar” olarak da anılan “uzun boyunlu kadınlar”.

31 Temmuz 2019 Çarşamba

İTALYA/ULAŞILAMAYAN KÖYLER


İTALYA’NIN BAHÇESARAY’LARI


Akdeniz’de daha doğrusu Liguria Denizi’nde beş köy. Dev kayalar üzerine kurulmuştu, ülkenin savunması için muhteşem bir coğrafyaydı, Türklerden korunmak için kaleleri vardı. Gel gör ki kış şartları bastırıp fırtınalar yağmurları kovaladığında ulaşılmaz oluyordu. Hani birkaç yıl öncesine kadar kar yağdığında aylarca yolları kapanan Van’ın Bahçesaray’ı gibi. Taa ki 1870’te tren yolu inşa edilene kadar. Artık İtalyan turizminin en önemli merkezlerinden biri bu bu beş köy: Riomaggiore, Manarola, Corniglia, Vernazza ve Monterosso al Mare. Yani kısaca Cinque Terre.

6 Şubat 2019 Çarşamba

KİEV/İKİNCİ DÜNYA SAVAŞI MÜZESİ

 CAN ACITAN BİR MÜZE


Bir çocuğun kazağı, ayakkabıları ve kelepçesi
Ukrayna’nın başkenti Kiev’deki İkinci Dünya Savaşı Müzesi, Nazi soykırımını en iyi anlatan müzelerden biri. Burası gezdikçe insanın canını acıtan bir yer… 400 bine yakın objeye sahip müzede sergi salonları sürekli geliştirilirken anılar taze tutuluyor. Müze pazartesi günleri hariç 10.00-17.00 saatleri arasında ziyarete açık.