15 Aralık 2018 Cumartesi

TALLİN/ŞARKI DEVRİMİ


YÜZYILLARCA ŞARKILARLA DİRENDİLER                                                    




Estonya’nın başkenti Tallin’deki bu sahnede aynı anda 15 bin kişi şarkı söyleyebiliyor. Karşısındaki devasa yeşil alan ise 100 bin kişiyi ağırlayabiliyor. Michael Jackson’dan Madonna’ya; Metallica’dan Elton John’a dünyaca ünlü bir çok sanatçı ve müzik grubu burada sahne aldı. Kimi 50 kimi 70 bin kimi 85 bin kişiye seslendi ama yeşil alanı hiçbiri Şarkı Devrimi (The Singing Revolution) yıllarındaki kadar dolduramadı. 1987’de başlayan ve 1991’de Estonya’nın bağımsızlıyla sonuçlanan şarkı devriminde bu alan ve çevresinde 100 bini aşkın kişi hep birlikte “Vatanım” dedi. Nüfusu 1,5 milyon olan Estonya’nın tarihini anlatanlar arasında 1988 yılında burada 300 bin kişinin tek ses olduğunu iddia edenler bile var.

28 Ekim 2018 Pazar

HELSİNKİ/SUOMENLİNNA



MEZARINI RUS TOPLARINDAN YAPTILAR

İsveçli mimar mühendis ve mareşal Augustin Ehresvard'ın mezarını Kral Gustav tasarladı. Mezarın üzerindeki bronz bölümler,  Ruslardan ele geçirilen toplardan yapıldı. Ehresvard’ın tahkim ettiği ve mezarının buluduğu Finlandiya’nın başkenti Helsinki’deki Suomenlinna yani Fin Kalesi, şimdi turistlerin uğrak yeri. Finlandiyalılar ise güneşli havalarda vapura atlayıp, altı adadan oluşan bölgede piknik yapmayı seviyor.

22 Ağustos 2018 Çarşamba

SOFYA/CAMİYDİ MÜZE OLDU



MAHMUT PAŞA CAMİSİ'NDE 

ALTIN TERES MASKESİ


Cami olarak yapıldı, cemaati kalmayınca savaşta hastane olarak kullanıldı. Daha sonra kütüphane olarak hizmet verdi. Şimdi ise müze. Bulgaristan’ın başkenti Sofya’daki Ulusal Arkeoloji Müzesi’nde tarih öncesi dönemden başlayıp Osmanlı izlerine süren bir yolculuğa çıkabilirsiniz.

17 Mayıs 2018 Perşembe

LUZERN / ASLAN ANITI




DÜNYANIN EN HÜZÜNLÜ TAŞ PARÇASI




Tom Sawyer'ın Maceraları’nın yazarı Mark Twain, 1890’lı yıllarda İsviçre’nin Luzern kentinde bir kaya üzerine yontulmuş “aslan” anıtını (Löwendenkmal) gördüğünde “Dünyanın en hüzünlü ve duygulandıran taş parçası- The most mournful and moving piece of stone in the world” demiş. Luzern Aslan’ı olarak da bilinen anıt, Fransız kralını koruyan İsviçreli askerlerin devrim sırasında uğradıkları kıyımı anlatıyor.

19 Mart 2018 Pazartesi

ESTONYA/KÖYLERİ MÜZEYE TAŞIDILAR


72 DÖNÜMDE KUZEYİN KIRSAL TARİHİ





Estonya Açık Hava Müzesi gezenleri yüzyıllar öncesi köy hayatına götürüyor. Devasa alandaki müzede gezerken, kendinizi farklı gelir gruplarından Kuzey insanlarının 300-400 yıl önce köylerde yaşadıkları şartların içinde buluyorsunuz.

28 Ocak 2018 Pazar

VERONA/YALAN VE KEMİK



YÜZYILLARDIR “YALAN SÖYLEMEYEN”İ BEKLİYOR


İtalya’nın Verona kentinin ortasındaki bir kemere asılı kemik, yüzyıllardır esrarengizliğini koruyor. Kemiğin hangi hayvana ait olduğu da ne zaman, kimin tarafından, ne amaçla asıldığı da bilinmiyor. Hâl böyle olunca rivayetler birbirini kovalıyor. Altından geçecek, hayatında hiç yalan söylememiş ilk kişinin üzerine düşeceği de anlatılıyor, İnebahtı Savaşı’ndan hatıra geldiği de.