16 Aralık 2015 Çarşamba

AVRUPA'DA VEBANIN İZİNDE


VEBA'DAN KURTULUŞA ÜÇ SEMAVİ DİNİN SEMBOLÜYLE ŞÜKRETTİLER

Viyana veba anıtı

Kara ölüm veba. 1300'lerin ve 1700'lerin ortasında iki kez Avrupa'nın başına bela oldu. Öylesine bir bela ki Avrupa nüfusunu kırdı geçirdi. Binlerce insanın ölümüne yüzlerce ailenin yok olmasına neden olan veba 1700'lerdeki salgınla Avrupa ülkelerinin belleğine kazındı. Bugün bile başta Orta Avrupa olmak üzere bir çok ülkenin birden fazla kentinde veba anıtlarını görmek mümkün. Hatta veba anıtlarının ya da sütunlarının izini sürerek, büyük bir Avrupa turu bile yapabilirsiniz.

21 Ekim 2015 Çarşamba

KOTOR/MERYEM'E ADANAN ADA


TAŞ ATA ATA ADA OLUR


Damlaya damlaya göl olur mu bilinmez ama taş ata ata ada olur. Herkes Karadağ'da 'lüks'e adanmış Sveti Stefan adasına baka dursun az ilerde Hırvatistan sınırları içinde bir minicik bir ada daha var. Çok daha mütevazı bir ada. Üzerinde sadece bir kilise ve küçük bir hediyelik eşya dükkânı var. Kotor Körfezi'ndeki ada Meryem'e adanmış. Ama daha ilginci bu adanın taş taş üstüne konarak oluşturulma hikâyesi.

4 Ekim 2015 Pazar

POMPEİ/TİCARETİN GİZLİ ADRESİ

ANTİK ÇAĞ'DA TİCARET GENELEVDEN GEÇER


Antik Çağ'da her liman kentinde bir genelev var ve bu genelevler ticaretin bel kemiği. Çünkü gelen giden mallar, fiyatlar gibi tüm günlük bilgilere ve hatta gizli bilgilere ulaşılabilecek en iyi yer genelevler. Yani Antik Çağ'da ticaret genelevden geçiyor.

3 Temmuz 2015 Cuma

DUBROVNİK/DÜNYANIN İLK YETİMHANESİ


ARİSTOKRATLAR GÜNAH İŞLEYİNCE





Dünyanın bir çok ilkine imza atan Hırvatistan'ın Adriyatik sahilindeki Dubrovnik kenti, ilk yetimhanenin de açıldığı yer. Yok yok buradaki yetimhane savaş sonrası kıtlıktan, her hangi bir yokluktan değil sosyolojik, daha doğrusu dini bir nedenle var.

16 Haziran 2015 Salı

SIENA / MERYEM'İN KORUYUCU PELERİNİ






BELEDİYE BİNASINDA PAGAN ETKİLERİ


Siena, İtalya'nın Toscana bölgesinde, UNESCO'nun Dünya Kültür Mirası Listesi'ne girmiş tarihi bir kent. Bu kentin koruyucu bir pelerini var. Siena'nın tam ortasında yer alıyor. Sienalılar, kentin ana meydanı Piaza del Campo'da, farklı renklerde taşlarla oluşturulmuş dilimlerin birleştiği yarım ay şeklindeki (bazılarına göre deniz kabuğu) alanı "Meryem'in pelerini" olarak adlandırıyorlar. İnanca göre, bu pelerinin üzerinde durduğun sürece hiçbir kötülük sana yanaşamıyor. 

2 Şubat 2015 Pazartesi

RESNE/NİYAZİ'NİN SARAYI

 

 
 

SAHİBİNE YÂR OLMAYAN SARAY




Sahibi, bugün Makedonya sınırlarında kalan Resne’ye tutkundu. Doğup büyüdüğü evin tam karşısına sarayları andıran yepyeni bir malikâne yaptırdı. Ancak orada ne oturabildi ne çalışabildi. Çünkü bina bittiği zaman 2’nci Meşrutiyet’e adını yazdıran Osmanlı subayı Resneli Niyazi Bey öldürülmüştü.

4 Ocak 2015 Pazar

İSPANYA'DA DA VAR DISNEYLAND'DE DE



KİRLİ, 'BİT'Lİ VE GÜÇLÜ
ISABELLA'NIN ALKAZAR'I


















İspanya'da ağırlıklı olarak savunma amaçlı inşa edilen ancak güçlülüğü de simgeleyen görkemli yapılara Alkazar (Alcázar) deniyor. Kelimenin aslı Arapça'dan geliyor. El Kasr. Pek de yabancı olmadığımız bir söz. Alkazarların çoğu 14 ve 15'inci yüzyıllarda inşa edilmiş. En ünlülerinden biri Kraliçe Isabella ile Kral Ferdinand'ın yaşadıkları Madrid yakınlarında,Segovia'daki Alkazar. Hani şu bildiğimiz, Disneyland'in ya da Disney World'ün simgesi olan kuleli, sevimli çizgileriyle gözümüzün önüne gelen Cinderella'nın yani Külkedisi'nin kalesi.